Julebrev

November 19, 2015

Kære Forældre

Efteråret er godt over os med regn og blæst hvilket kalder på stor omtanke på tøjet til børnene – nogle dage er børnehavebørnene ude 2 gange så vær godt opmærksom på det og på at have rigeligt skiftetøj med.

Fredag aften havde vi Lanternefest og vejrguderne var med os så det var en smuk aften og støtteforeningen har været på stikkerne i tiden op til festen med at lave mad og hjælpe Gamle Morten – tak for indsatsen! En lille torn i øjet på en ellers super hyggelig fest er når ældre søskende ”disser” arrangementet og vi vil opfordrer til fremadrettet, at I som forældre sikrer at jeres store børn ikke ødelægger stemningen for alle børnehavebørnene – det er i sidste ende deres fest og en særlig eventyrlig stemning der er skabt omkring den.

 

Adventsspiral:

Advent betyder at vente på de som skal komme – Som en optakt til julen holder vi Adventsspiral i børnehaven – en stor granspiral bliver lagt på gulvet i salen, i midten af den står et stort lys og hvert barn går efter tur ind i spiralen og tænder sit eget lys ved det store alt i mens vi synger julesalmer. Bagefter bruger vi grannet til at forvandle vores høstkrans til en adventskrans. Hos de små bliver der ligeledes lavet adventskranse til stuerne og pyntet op med gran.

 

Julemåneden:

Hele julemåneden fjerner vi ugerytmen så vi har tid til at fordybe os i forberedelserne til julen og til at lade freden sænke sig over Kirsebærgården, det er en overvejelse I måske også skal gøre derhjemme så december ikke ender med at være et massivt pres. December igennem har vi julespil i børnehaven – et krybbespil der omfatter Josef, Maria, det lille jesusbarn, hyrder, konger, naturligvis masser af engle, stjerner og dyr. Når vi spiller er alle børn og voksne inddraget, de mindste er dog primært stjerner der lyser på himlen og englekor, men det er jo også særligt, så lad nu være med at skrue forventningerne hos børnene op J. Spillet foregår som en stor sangleg og vi inviterer jer til at komme og se det til julefesten. Fordi det ikke er et skuespil i normal forstand, men en stemning jeres børn er i vil vi bede jer om ikke at tage billeder og ikke at klappe, men blot nyde stemingen…

Ud over julespillet som er baggrunden for fejringen af julen, har vi hvert år haft besøg af Nisse Nils. Nisse Nils er en lille nisse som er rigtig sød, men som også godt kan finde på at drille lidt. Dagligt arbejder han på at fremstille guldnødder til børnehavebørnene (en lille udhulet valnød, med en lille bitte gave indeni) og da der er mange børn, må nogen vente længe, men sikkert er det at alle som en bliver husket. Baggrunden for at give denne ”simple” gave er at lære at det ikke er størrelsen eller den materielle værdi i en gave der er væsentlig – men kærligheden hvormed den er givet! og Nisse Nils elsker de, så selvom gaven er nok så lille bliver den skattet stort.

Hos småbørnene bliver de ikke snydt for julebudskabet i form af krybbespil som bordspil i eventyrstunden og nisserier til sangleg og I er også inviteret til at komme og ønske hinanden og os en glædelig jul til juleafslutningen.

 

Hellig 3 konger fest

I Kirsebærgården varer julen frem til Hellig 3 konger festen, ja faktisk helt frem til Kyndelmisse, men det er en anden historie. Med Hellig 3 konger festen slutter vi julespillet af – og i ugen efter nytår frem til festen er det ikke længere hyrderne fra krybbespillet men kongerne der kommer med gaver til det lille barn, ligesom den store engel Gabriel nu har hellig 3 konger lys at lede med.

 

Kyndelmisse

Eller Maria lysmesse, eller Maria renselse – kært barn har mange navne og oprindelsen finder man i fordums tider hvor der gik 40 dage efter et drengebarns fødsel før han kunne fremvisses af sin moder i templet. Det er ved denne tid at lysene som skal bruges i året bliver velsignet og dermed kan bruges som vågelys eller et særligt lys til vigtige begivenheder i hjemmet. Vi markerer denne dag ved at lave det største bål på hele året – velsigne lys og ikke mindst hænge mad ud til fuglene. I tiden op til festen har vi lavet fuglemad og fjernet grannet fra adventskransen og hængt den udenfor så småfuglene kan få glæde af de sidste kerner.

 

Forældremøder:

Vi har fælles forældremøde i slutningen af januar og vil igen prøve samme form som på fællesmødet sidste gang hvor alle pædagoger bidrager med et indslag omkring pædagogikken. Senere i februar er der forældremøde i børnehaven, men stuemøder for begge stuer. På vores forældremøder har vi altid brug for kagebagere og kaffe/te bryggere så skrive det gerne bag øret og meld jer under fanen når tiden nærmer sig.

 

Kærlig hilsen Kirsebærgården